KLACHTEN EN VERSCHIJNSELEN

BIJ VOLWASSENEN

“Ik besefte voor het eerst dat er iets mis was toen ik een jaar of dertien was, ik speelde toen nog ijshockey. Ik wist dat ik beter kon spelen dan alle anderen omdat ik goed keek. Ik weet dat ik kan schaatsen, maar ze wilden iemand die snel kon schaatsen en altijd in de juiste houding en dat kon ik niet. Toen dacht ik: misschien is er iets mis.”

- Samuel

De afgebeelde personen zijn echte patiënten en voor het gebruik van hun verhalen is de vereiste toestemming van de patiënten en hun familieleden verkregen. Foto’s zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie.

KLACHTEN EN VERSCHIJNSELEN VAN SMA BIJ VOLWASSENEN HERKENNEN

Hebt u last van spierzwakte? Minder ernstige vormen van SMA kunnen zich op volwassen leeftijd openbaren en dan worden gediagnosticeerd.1,2 Vergeleken met SMA op kinderleeftijd kan SMA bij volwassenen lichtere klachten geven, maar de aandoening is nog steeds progressief. Vergeleken met SMA op kinderleeftijd kan het beloop van SMA bij volwassenen sluipender zijn en is de aandoening soms moeilijk te herkennen.3

stethoscope

Daarom is het van cruciaal belang dat u de voornaamste klachten en verschijnselen kunt herkennen: ga bij twijfel naar uw arts.

In onderstaande afbeelding ziet u de klachten en verschijnselen die doorgaans ontstaan bij mensen met SMA.

VERMINDERD ADEMVERMOGEN

VERLIES VAN SPIERSPANNING

  • bv. moeite met boven het hoofd heffen van de armen

SCOLIOSE

  • kromming van de wervelkolom

ZWAKTE VAN DE BOVENARMEN EN BOVENBENEN

  • vooral in heupen en schouders

VERLIES VAN SPIERSPANNING

  • bv. moeite met rennen of traplopen
Plaats de muisaanwijzer op een hotspot voor meer informatie
Naar: Montes J, 20201

KLACHTEN EN VERSCHIJNSELEN:

VOORNAAMSTE MOTORISCHE SYMPTOMEN1,4

BOTSYMPTOMEN1,4

RESPIRATOIRE SYMPTOMEN1,5

ALGEMENE SYMPTOMEN1,5

“Toen ik de diagnose kreeg, was ik 16, bijna 17, en ik nam het vrij goed op, want ik kon een naam plakken op wat ik heb.”

door Samuel

MAAK CONTACT

om meer te weten te komen over hoe u deel van de SMA-gemeenschap kunt uitmaken

Ontdek gemeenschappen

De afgebeelde personen zijn echte patiënten en voor het gebruik van hun verhalen is de vereiste toestemming van de patiënten en hun familieleden verkregen. Foto’s zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie.

Referenties

1. Montes J. Spinal Muscular Atrophy in Adults. [online] [cited 2020 Nov 30]. Available from: URL: https://www.neuropt.org/docs/degenerative-diseases-sig/spinal-muscular-atrophy-in-adults.pdf?sfvrsn=8d2aae96_2.

2. Juntas Morales R, Pageot N, Taieb G, et al. Adult-onset spinal muscular atrophy : and update. Rev Neurol (Paris) 2017;173(5):308-19.

3. Wang CH, Finkel RS, Bertini ES, et al. Consensus statement for standard of care in spinal muscular atrophy. J Child Neurol 2007;22(8):1027-49.

4. Arnold WD, Kassar D, Kissel JT. Spinal muscular atrophy: diagnosis and management in a new therapeutic era. Muscle Nerve. 2015;51(2):157-67.

5. Wijngaarde CA, et al. Natural history of lung function in spinal muscular atrophy. Orphanet J Rare Dis. 2020;15(1):88.